Ide o subjekt hospodárskej mobilizácie, s ktorým ministerstvo spolupracuje dlhodobo. „Je
pre nás veľmi dôležitý, pretože je to posledná veľká priemyselná
fabrika na výrobu mäsových konzerv, z hľadiska potravinovej bezpečnosti
je to pre nás kľúčové. Veľmi nám pomohli aj pri obstarávaní zásob pre
slovenských obyvateľov a potravinovej pomoci pre Ukrajinu,“ skonštatoval Vlčan.
Dodal, že sú veľmi dobrým príkladom dlhodobého rozvoja podniku,
majitelia v 90. rokoch minulého storočia, keď prevzali fabriku,
nesústredili sa veľmi rýchly zisk, ale výrobu trpezlivo modernizovali. „Budem
veľmi rád, keď nájdu odvahu investovať aj ďalej, pokojne aj v
zahraničí, že sa pokúsia integrovať aj so svojimi dodávateľmi a boli
konkurencieschopní,“ dodal minister.
Manažérka predaja a marketingu spoločnosti Ivana Palenčár Kacvinská
dodala, že svoju výrobu aj s technológiou presťahovali z centra mesta do
priemyselného areálu ešte minulý rok. „Novú technológiu sme zatiaľ
nedokupovali, keďže už len samotná výstavba výrobnej haly nás stala
značné prostriedky a polovicu nákladov ešte stále splácame. Musíme byť
obozretní v tejto nestabilnej situácii,“ uviedla.
Na ďalšiu modernizáciu bude chcieť spoločnosť opäť získať prostriedky z
eurofondov. Rezort pôdohospodárstva minulý týždeň uzavrel prijímanie
žiadostí o podporu z ďalšej alokácie 170 miliónov eur. Popradská
spoločnosť v tomto prípade žiada o štyri milióny eur na ďalšie dva
projekty. Jeden sa týka zlepšenia automatizácie výrobného procesu a
ďalší výstavby novej expedičnej haly.
Konzervátorská spoločnosť Tatrakon vznikla pod Tatrami v roku 1994 a
zamestnáva v priemere 100 až 150 zamestnancov. Sortiment jej výrobkov
pozostáva z mäsových konzerv, zeleninových nátierok, výrobkov z rýb,
hotových jedál a cereálií. Portfólio tvorí 120 druhov výrobkov.